Miért és hogyan kerültünk Tenerifére?

2020. Jan. 24.

Fordította: Góra Edina

2018. novemberében férjemmel teljes egyetértésben, elérkezettnek láttuk az időt egy nagyobb életváltásra. Úgy döntöttünk, feje tetejére állítjuk az életünket: 2019. májusban kiköltöztünk Tenerifére. Hogy miért pont ide? Erre a kérdésre lehet egészen különböző válaszokat adni… de van ennél fontosabb is: új alapokra helyezni az életet nem a fiatalok kiváltsága.
.

Még mindig sokan gondolják úgy, hogy új életet kezdeni a fiatalok kiváltsága és az élet közepén már csak kisebb irányváltásokra nyílik lehetőség. Ráadásul szerencsés esetben a harmincas évek végéig sikerült felépíteni egy minél kényelmesebb környezetet, így  a motiváció sem sok, hogy kockára tegyük mindezt. Egy költözés önmagában is elég sok kényelmetlenséggel jár, hát még egy teljes életváltás.. Mi 46 évesen mégis belevágtunk. 

 

Miért éppen Tenerife? Erre a kérdésre egészen különböző válaszokat lehet adni…

A standard válasz

Az éghajlat és a klíma kiváló. Egész évben meleg van, de a forróság nem jellemző. Legalább is északon. És mi itt vagyunk. Szinte mindennap süt a nap. A természeti kincsek gazdagsága: ezen a kicsike szigeten egyszerre találsz meg egy hatalmas vulkánt, a Teide-t, egy mesébe illő hegyvonulatot, az Anagát, egy sivatagos, szikár szigetrészt délen, és az örök tavaszt zöld fákkal és virágzó növényekkel északon. És ott van az óceán a változatos, hol homokos, hol sziklás-köves partszakaszaival, a valószerűtlenül gyönyörű naplementéivel… és ott vannak a hangok. A tenger és a szél morajlása, a madarak dala, amely a városkákban keveredik a helyiek vidám és eleven csevegésének hangjaival. És ott van a Teide csendje, amely éjszaka, a hatalmas csillagos égboltban gyönyörködve a legmélyebb.

Csikung gyakorlóként

válaszolhatom azt is, hogy mennyire elképesztő intenzív, változatos és tiszta energiái vannak ennek vizes-tüzes szigetnek! Hogy sokak szerint Tenerife gyógyító hatású, és ez az állítás az asztma esetében bizonyítottan igaz. Van olyan feltételezés, hogy az ősi Atlantisz a Kanári-szigetek környékén létezett valaha, habár erre bizonyítékot nem találtak. Igaz, az ellenkezőjére sem. 😉

 

Adhatok racionális választ is:

Európában vagyunk Afrika partjainál egy mediterrán országban, amely annyira nemzetközi és sokszínű, hogy nem érzed magad idegennek külföldiként sem. Hogy itt egyszerre találod meg az európai infrastruktúrát (színvonalas egészségügyi ellátás, jó minőségű utak, bevásárlási és szórakozási lehetőségek, stb.) és az életigenlő, örömteli mediterrán életérzést. És még az élet sem őrült drága itt.

A rövid és frappáns válaszom,

hogy az isteni guacamole miatt vagyok itt.

A fentebb leírtak mind igazak. Mi mégsem ezért döntöttünk az életváltás és Tenerife mellett.

A mi hajtóerőnk, hogy elképzeltünk egy közös életet, ami sok ponton eltér attól, amit otthon kialakítottunk. Kicsit kevésbé kényelmes és sokkal kevésbé rutinszerű. Egyszerűbb. Nyitottabb. Élményekben gazdagabb. Bennünket Tenerife szólított meg, mert ez a sziget mindent tud, ami nekünk fontos: barátságos, emberi, befogadó, változatos és nagyon-nagyon szerethető. Azt is tudtuk, hogy megvalósítani az elképzelt új életünket nem lesz könnyű.

Tényleg nem az.

Egy új kultúrában tanulunk meg létezni, a megszokottól eltérő játékszabályok között, egyszerre megőrizve, megújítva, időnként pedig elfeledve önmagunkat.

Share This