Ningcsing Csikung

Ami Indiának a jóga, az Kínának a csikung. Hasonló célok, eltérő megközelítés. A csikung olyan testre és lélekre ható gyakorlatokat jelent, amelyek  elvezetnek múltad fájdalmaitól egy békés, örömteli jelenig.  

A Ningcsing csikung számomra sokkal több, mint egy gyakorlatsor vagy  meditációs technika. Sokkal inkább egy út, ami képes elvezetni a tiszta forráshoz. Ez a forrás táplálja a kreativitásomat, formálja a az életemet és azokét is, akik rendszeresen gyakorolják. 

A Ningcsing csikunggal te is megtalálhatod a forrást, ami hozzásegít  egészséged újraépítéséhez, és ahhoz hogy tudatosan formáld az életedet. E forrásból merítve nem csak a Te életed alakul át. Ha sokan gyakoroljuk, velünk együtt a világ is változik. Ha szeretnél egy boldogabb, békésebb, szabadabb világot, válj azzá Te magad!  

A csikung elméleti és gyakorlati háttere olyan, mint egy  térkép saját forrásodhoz. A gyakorlás pedig az oda vezető út. A Ningcsing csikung egy út (Tao), amin ha megtanulsz járni, gyökeresen átalakul az életed. Nem azért, mert átalakítod, hanem azért, mert megtörténik veled. 

“A csikung egyszerűbb, mint gondolnád és még csak hinni sem kell benne. A gyakorlatok függetlenül attól, hogy hiszel e bennük vagy sem, működnek.”

Góra Edina

A csikung hatékonyságának két titka

1. TITOK

A megfelelő elsajátítás

Kizárólag videóról vagy könyvekből sajnos nem lehet megtanulni a csikungot. Kell hozzá a személyes átadás, a szakszerű korrekció, hogy többé válhasson, mint egy tornamutatvány,  vagy a “napsugarak legyezése” – ahogy egy karate mester ismerősöm viccesen megjegyezte.

2. TITOK

A rendszeres gyakorlás

Ha rendszeresen gyakorolsz, meglesz az eredménye és látszani is fog rajtad. Már napi 15 perc rászánásával el tudod kezdeni  a csikungot, ezt fontos vállalnod, ha eredményt szeretnél. A gyakorlás idejét magadba fekteted, ami a legjobb befektetés önmagad és a környezeted számára is.

Csikung tanulás 

Ha felkeltettem az érdeklődésed, érdemes szétnézned a csikungtanulas.hu oldalamon is, ahol ingyenesen elérhető egy Mini Program, ha több energiát és örömteli pezsgést szeretnél, azonnal. 🙂 

“Az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik.”

Lao Ce

LEMONDÁSI FELTÉTELEK

Az idő mindannyiunk számára a legnagyobb értékek egyike. Éppen ezért kérlek, hogy amennyiben a megbeszélt időpont mégsem megfelelő a számodra, minél hamarabb, lehetőleg 72 órával korábban mondd le emailen, vagy az űrlap segítségével. 24 órán belüli lemondás esetén a munkadíjam 50%-a, 6 órán belüli lemondás esetén a munkadíjam 100%-a kerül kiszámlázásra. Időkeret túllépése esetén a választott programhoz tartozó díjon felül +10 EUR-ot számolok fel megkezdett félóránként.

Köszönöm megértésed!
Góra Edina – Lélekkapu

Gyakori kérdések a csikungról

 

Mi is az a csikung?

Az életenergia tudatos begyűjtése és áramoltatása a mozgás, a légzés és a figyelem által. Tekinthető az életerő művészetének, amelyben az alkotó és az alkotás te magad vagy. 

A csikung (qigong, chikung, chi kung) egy több ezer éves múlttal rendelkező önfejlesztő út. Gyökerei az ősi Kínához köthetők.

  A csikung (más írásmódokban qigong, chikung vagy chi kung) egyszerűsített formában légzőgyakorlatokat jelent. Más fordításban: az életenergia megmunkálását jelenti. A kínai nyelvben a szavak nem egyetlen dolgot jelenten, hanem fogalomcsoportokat.

  Miért érdemes tanulni a csikungot?

  Egészségmegőrzés, gyógyulás, élet meghosszabbítása
  A csikung (qigong, chikung, chi kung) több ezer éve a hagyományos kínai orvoslás része, mert a csikung gyakorlása elősegíti a gyógyulást.

  Egyensúly
  A csikung lényege a dinamikusan változó egyensúly megtalálása és fenntartása. Miközben fejlődik az egyensúlyérzéked, érzelmileg is egyre stabilabbá válsz. 

  Spirituális és szellemi célok
  A csikungot a megvilágosodás elérése érdekében is gyakorolták és gyakorolják ma is. (Buddhista irány) A csikung által megtanulsz figyelni  – másképp, mint ahogy eddig. 

  Csikungozni öröm!
  Ami a legfontosabb, azt a végére hagytam! A csikung gyakorlása egy izgalmas és örömteli felfedező út, melynek során képessé válsz kiszakadni a megszokott nézőpontodból, megtanulod lecsendesíteni a gondolataidat. Újszerű módon tapasztalod meg a testedet, önmagadat és a külvilágot. 

  Csikung vagy Tai chi? Mi a különbség?

  A csikung (qigong, chikung, chi kung) az életenergia megművelésének ősi kínai művészete. Eredete 4-5 ezer évre nyúlik vissza. A tai chi egy csikungra épülő lágy harcművészeti irány, amelynek kb. 500 éves múltja van. Az alapelvek azonosak. A csikung azonban jóval egyszerűbb, mint a tai chi. Nincsenek benne hosszan koreografált bonyolult lépések, mint a tai chi-ban. A csikung gyakorlatai teljesen személyre/állapotra szabhatóak, a tai chi kötött formáival szemben. 

  Miért nem lehet kizárólag könyvekből, videókból megtanulni a csikungot?

  Többen kérdezték tőlem, hogy miért nem csinálok olyan oktató videókat, amiből meg tudják tanulni otthon a csikungot. Azért nem csinálok, mert a csikungot nem lehet így megtanulni. 

  A mozdulatok lemásolása még nem csikung. 
  A csikung (qigong, chikung, chi kung) nem egy tornasor, ami utánzás által megtanulható. Ráadásul a megfelelő mozdulatokat sem feltétlenül tudod ellesni, mert hiába mondanám el a videón, hogy mire figyelj, nem látod magad kívülről és nem leszel képes minden apró részletre odafigyelni. A csikung esetében a lényeg pont a részleteken múlik. 

  Csikung vagy Mindfulness vagy más Meditáció?

  Hatalmas divattá vált a Mindfulness, ami a kb. 2500 éves buddhista és zen meditációs technikákra épül, elhagyva belőlük a vallásos vonatkozásokat. A Mindfulness tekinthető a tudatos jelenlét gyakorlásának, amelyet nem csak befelé fordulva, csukott szemmel végzünk, hanem a mindennapos tevékenységeink közepette is. 
  A csikung a mindfulness meditáció ősi formája. 

  Számtalan meditációs út létezik és ezen a ponton fontos különválasztani, mi a meditáció és mi nem az. Amikor a youtube-on vezetett meditációt hallgatsz, az nem meditáció. Lehet imagináció, amikor egy képzeletbeli világba lépsz be, vagy lehet relaxáció, amikor a tested ellazításán van a fókusz. Ezek is nagyon hasznos területei a mentális lazításnak, de a meditáció nem ez. A meditációnak nincs célja. Egyszerűen csak szemlélődsz, megfigyeled és megéled a jelen pillanatot. 

  Nem könnyű eljutni ebbe az állapotba. Ami miatt a csikungot egyedülálló útnak tartom, annak két oka van:

  1. A csikunggal könnyebb a meditáció. A mozgásos gyakorláson keresztül úgy alakítja az energiarendszert, hogy sokkal könnyebb eljutni a meditációig, mint ha kizárólag ülő gyakorlatokkal próbálkoznánk.
  2. A csikung biztonságos, mert egyensúlyt teremt. Bármennyit is gyakorlod a Nei Dan csikung-meditációkat, nem fogsz elszakadni az élettől, – sőt egyre erősebb kapcsolatban leszel vele. Egy fa is akkor tud növekedni az ég felé, ha gyökerei elég erősen tartják őt a földben.

  Legelszántabb tanítványaim:

  Fent balról indulva: 
  Niklai Gyöngyvér, Kolbe Ilona, May Mirtill, Sashalmi Éva, Palla Ilona, Bodó Krisztina, (Góra Edina), Dr. Gombkötő Andrea

  A Ningcsing Csikung születése

  A Ningcsing Csikung ajándékként érkezett az életembe. 15 éven át egy másik irányzat gyakorlója, majd csikung oktatója voltam. Idővel azonban a gyakorlás alatt új mozdulatok, képek érkeztek és kezdett megváltozni a csikung gyakorlások energiája. A “megérkező” különálló gyakorlatok fokozatosan rendszerré álltak össze. Legelszántabb tanítványaim jöttek velem ezen az új úton, amiért kimondhatatlanul hálás vagyok nekik.

  Tenerifére költözésem előtt átadtam a tudásom a legtapasztaltabb tanítványaimnak, akik által ez a megújult csodálatos rendszer Magyaroszágon is tovább élhet.

  A Ningcsing csikung lényege az egyensúly békés megteremtése az ellentétesen feszülő erők között. E cél megvalósítását sosem az ellenállásban keresi és nem is a kitérésben, hanem kizárólag az együttműködésben:
  a test együttműködésében a lélekkel, a légzés és mozgás együttműködésében a tudattal, az embernek a természettel, a belső késztetéseknek a külső lehetőségekkel. Ez az együttműködés a békesség útja. A Ningcsing Csikung gyakorlásával felismerhetővé válnak a régi korlátozó életminták, amelyeket meghaladva egy békés, örömteli jelenhez érkezik el a gyakorló.  A csikung nem a múltat írja át, hanem annak fájdalmas hatásait oldja. Nem az egyénre figyel, hanem létezésünk tágabb valóságára.  

  Kapcsolat

  Hozzájárulás

  TELEFONSZÁM:

  +36 20/399-6625
  (Normál magyar tarifával hívható a szám.)

  CÍM:

  Calle Añagua 8. 38400 Puerto de la Cruz
  Santa Cruz de Tenerife, España/Spain

  CÉGINFÓ

  Székhely:
  Calle Añagua 8. 38400 Puerto de la Cruz
  Santa Cruz de Tenerife, España/Spain

  Adószám/NIE: Y7222566M
  Nyilvántartási szám: 44489980
  MESZK tagsági szám: 3130385
  ENKK működési nyilvántartási szám: 50747
  Adatkezelés nyilv. szám: NAIH-140384/2018

  Bankszámlaszám/IBAN:
  ES88 2100 6744 1702 0007 8868
  BIC/SWIFT kód: CAIXESBBXXX

  Share This