Ningcsing Csikung

Ami Indiának a jóga, az Kínának a csikung. Hasonló célok, eltérő megközelítés. A csikung olyan testre és lélekre ható gyakorlatokat jelent, amelyek  elvezetnek múltad fájdalmaitól egy békés, örömteli jelenig.  

A Ningcsing csikung számomra sokkal több, mint egy gyakorlatsor vagy  meditációs technika. Sokkal inkább egy út, ami képes elvezetni a tiszta forráshoz. Ez a forrás táplálja a kreativitásomat, formálja a az életemet és azokét is, akik rendszeresen gyakorolják. 

A Ningcsing csikunggal te is megtalálhatod a forrást, ami hozzásegít  egészséged újraépítéséhez, és ahhoz hogy tudatosan formáld az életedet. E forrásból merítve nem csak a Te életed alakul át. Ha sokan gyakoroljuk, velünk együtt a világ is változik. Ha szeretnél egy boldogabb, békésebb, szabadabb világot, válj azzá Te magad!  

A csikung elméleti és gyakorlati háttere olyan, mint egy  térkép saját forrásodhoz. A gyakorlás pedig az oda vezető út. A Ningcsing csikung egy út (Tao), amin ha megtanulsz járni, gyökeresen átalakul az életed. Nem azért, mert átalakítod, hanem azért, mert megtörténik veled. 

A csikung egyszerűbb, mint gondolnád és még csak hinni sem kell benne. A gyakorlatok függetlenül attól, hogy hiszel e bennük vagy sem, működnek.

A csikung hatékonyságának két titka

1. TITOK

A megfelelő elsajátítás

Kizárólag videóról vagy könyvekből sajnos nem lehet megtanulni a csikungot. Kell hozzá a személyes átadás, a szakszerű korrekció, hogy többé válhasson, mint egy tornamutatvány,  vagy a “napsugarak legyezése” – ahogy egy karate mester ismerősöm viccesen megjegyezte.

2. TITOK

A rendszeres gyakorlás

Ha rendszeresen gyakorolsz, meglesz az eredménye és látszani is fog rajtad. Már napi 15 perc rászánásával el tudod kezdeni  a csikungot, ezt fontos vállalnod, ha eredményt szeretnél. A gyakorlás idejét magadba fekteted, ami a legjobb befektetés önmagad és a környezeted számára is.

Csikung tanulás

Ha felkeltettem az érdeklődésed, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot! Tenerifén személyesen, Magyarországon oktató-tanítványaimon keresztül van mód arra, hogy a Ningcsing Csikung gyakolását elkezdd.

“Az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik.”

Lao Ce

LEMONDÁSI FELTÉTELEK

Az idő mindannyiunk számára a legnagyobb értékek egyike. Éppen ezért kérlek, hogy amennyiben a megbeszélt időpont mégsem megfelelő a számodra, minél hamarabb, lehetőleg 72 órával korábban mondd le emailen, vagy az űrlap segítségével. 24 órán belüli lemondás esetén a munkadíjam 50%-a, 6 órán belüli lemondás esetén a munkadíjam 100%-a kerül kiszámlázásra. Időkeret túllépése esetén a választott programhoz tartozó díjon felül +10 EUR-ot számolok fel megkezdett félóránként.

Köszönöm megértésed!
Góra Edina – Lélekkapu

Gyakori kérdések a csikungról

 

Mi is az a csikung?

Az életenergia tudatos begyűjtése és áramoltatása a mozgás, a légzés és a figyelem által. Tekinthető az életerő művészetének, amelyben az alkotó és az alkotás te magad vagy. 

A csikung (qigong, chikung, chi kung) egy több ezer éves múlttal rendelkező önfejlesztő út. Gyökerei az ősi Kínához köthetők.

  A csikung (más írásmódokban qigong, chikung vagy chi kung) egyszerűsített formában légzőgyakorlatokat jelent. Más fordításban: az életenergia megmunkálását jelenti. A kínai nyelvben a szavak nem egyetlen dolgot jelenten, hanem fogalomcsoportokat.

  Miért érdemes tanulni a csikungot?

  Egészségmegőrzés, gyógyulás, élet meghosszabbítása
  A csikung (qigong, chikung, chi kung) több ezer éve a hagyományos kínai orvoslás része, mert a csikung gyakorlása elősegíti a gyógyulást.

  Egyensúly
  A csikung lényege a dinamikusan változó egyensúly megtalálása és fenntartása. Miközben fejlődik az egyensúlyérzéked, érzelmileg is egyre stabilabbá válsz. 

  Spirituális és szellemi célok
  A csikungot a megvilágosodás elérése érdekében is gyakorolták és gyakorolják ma is. (Buddhista irány) A csikung által megtanulsz figyelni  – másképp, mint ahogy eddig. 

  Csikungozni öröm!
  Ami a legfontosabb, azt a végére hagytam! A csikung gyakorlása egy izgalmas és örömteli felfedező út, melynek során képessé válsz kiszakadni a megszokott nézőpontodból, megtanulod lecsendesíteni a gondolataidat. Újszerű módon tapasztalod meg a testedet, önmagadat és a külvilágot. 

  Csikung vagy Tai chi? Mi a különbség?

  A csikung (qigong, chikung, chi kung) az életenergia megművelésének ősi kínai művészete. Eredete 4-5 ezer évre nyúlik vissza. A tai chi egy csikungra épülő lágy harcművészeti irány, amelynek kb. 500 éves múltja van. Az alapelvek azonosak. A csikung azonban jóval egyszerűbb, mint a tai chi. Nincsenek benne hosszan koreografált bonyolult lépések, mint a tai chi-ban. A csikung gyakorlatai teljesen személyre/állapotra szabhatóak, a tai chi kötött formáival szemben. 

  Miért nem lehet kizárólag könyvekből, videókból megtanulni a csikungot?

  Többen kérdezték tőlem, hogy miért nem csinálok olyan oktató videókat, amiből meg tudják tanulni otthon a csikungot. Azért nem csinálok, mert a csikungot nem lehet így megtanulni. 

  A mozdulatok lemásolása még nem csikung. 
  A csikung (qigong, chikung, chi kung) nem egy tornasor, ami utánzás által megtanulható. Ráadásul a megfelelő mozdulatokat sem feltétlenül tudod ellesni, mert hiába mondanám el a videón, hogy mire figyelj, nem látod magad kívülről és nem leszel képes minden apró részletre odafigyelni. A csikung esetében a lényeg pont a részleteken múlik. 

  Csikung vagy Mindfulness vagy más Meditáció?

  Hatalmas divattá vált a Mindfulness, ami a kb. 2500 éves buddhista és zen meditációs technikákra épül, elhagyva belőlük a vallásos vonatkozásokat. A Mindfulness tekinthető a tudatos jelenlét gyakorlásának, amelyet nem csak befelé fordulva, csukott szemmel végzünk, hanem a mindennapos tevékenységeink közepette is. 
  A csikung a mindfulness meditáció ősi formája. 

  Számtalan meditációs út létezik és ezen a ponton fontos különválasztani, mi a meditáció és mi nem az. Amikor a youtube-on vezetett meditációt hallgatsz, az nem meditáció. Lehet imagináció, amikor egy képzeletbeli világba lépsz be, vagy lehet relaxáció, amikor a tested ellazításán van a fókusz. Ezek is nagyon hasznos területei a mentális lazításnak, de a meditáció nem ez. A meditációnak nincs célja. Egyszerűen csak szemlélődsz, megfigyeled és megéled a jelen pillanatot. 

  Nem könnyű eljutni ebbe az állapotba. Ami miatt a csikungot egyedülálló útnak tartom, annak két oka van:

  1. A csikunggal könnyebb a meditáció. A mozgásos gyakorláson keresztül úgy alakítja az energiarendszert, hogy sokkal könnyebb eljutni a meditációig, mint ha kizárólag ülő gyakorlatokkal próbálkoznánk.
  2. A csikung biztonságos, mert egyensúlyt teremt. Bármennyit is gyakorlod a Nei Dan csikung-meditációkat, nem fogsz elszakadni az élettől, – sőt egyre erősebb kapcsolatban leszel vele. Egy fa is akkor tud növekedni az ég felé, ha gyökerei elég erősen tartják őt a földben.

  Legelszántabb tanítványaim:

  Fent balról indulva: 
  Niklai Gyöngyvér, Kolbe Ilona, May Mirtill, Sashalmi Éva, Palla Ilona, Bodó Krisztina, (Én, Góra Edina), Dr. Gombkötő Andrea

  A Ningcsing Csikung születése

  A Ningcsing Csikung ajándékként érkezett az életembe. 15 éven át egy másik irányzat gyakorlója, majd csikung oktatója voltam. Idővel azonban a gyakorlás alatt új mozdulatok, képek érkeztek és kezdett megváltozni a csikung gyakorlások energiája. A “megérkező” különálló gyakorlatok fokozatosan rendszerré álltak össze. Legelszántabb tanítványaim jöttek velem ezen az új úton, amiért kimondhatatlanul hálás vagyok nekik.

  Tenerifére költözésem előtt átadtam a tudásom a legtapasztaltabb tanítványaimnak, akik által ez a megújult csodálatos rendszer Magyaroszágon is tovább élhet.

  A Ningcsing csikung lényege az egyensúly békés megteremtése az ellentétesen feszülő erők között. E cél megvalósítását sosem az ellenállásban keresi és nem is a kitérésben, hanem kizárólag az együttműködésben: a test együttműködésében a lélekkel, a légzés és mozgás együttműködésében a tudattal, az embernek a természettel, a belső késztetéseknek a külső lehetőségekkel. Ez az együttműködés a békesség útja. A Ningcsing Csikung gyakorlásával felismerhetővé válnak a régi korlátozó életminták, amelyeket meghaladva egy békés, örömteli jelenhez érkezik el a gyakorló.  A csikung nem a múltat írja át, hanem annak fájdalmas hatásait oldja. Nem az egyénre figyel, hanem létezésünk tágabb valóságára.  

  Kapcsolat

  Hozzájárulás

  TELEFONSZÁM:

  +36 20/399-6625
  (Normál magyar tarifával hívható a szám.)

  CÍM:

  Calle Añagua 8. 38400 Puerto de la Cruz
  Santa Cruz de Tenerife, España/Spain

  CÉGINFÓ

  Székhely:
  Calle Añagua 8. 38400 Puerto de la Cruz
  Santa Cruz de Tenerife, España/Spain

  Adószám/NIE: Y7222566M
  Nyilvántartási szám: 44489980
  MESZK tagsági szám: 3130385
  ENKK működési nyilvántartási szám: 50747
  Adatkezelés nyilv. szám: NAIH-140384/2018

  Bankszámlaszám/IBAN:
  ES88 2100 6744 1702 0007 8868
  BIC/SWIFT kód: CAIXESBBXXX

  Share This