magicbowls képe a Pixabay -en.

2020. Jan. 21.

A tibeti hangmasszázs eredete

Szerző: Góra Edina

Egyre többen vannak azok, akik már megismerkedtek a hangtálakkal, figyelmesen hallgatták hangjukat, érezték testükben a kibocsátott rezgéseket. Mégis kevesen ismerik a hangtálak múltját, a hangmasszázs kialakulásának történetét. A hanggyógyászat gyökere keleten több ezer éves múltra tekint vissza, és ezen belül a hangtálak eredete a Himalája területéhez, azon belül több országhoz is köthető. Tibet területén, Kínában, Thaiföldön, Japánban és Indiában egyaránt használják a hangtálakat, főként meditációra. Fontos szempont, hogy a tálak hangjai tisztán szóljanak, rezgései harmonikusak legyenek. Méretük változó. Az aprótól a hatalmas méretű hangtálakig lehet találkozni velük. A hagyományosan készített hangtálak többféle fém ötvözetéből állnak, összetételük a gyártás helyétől függően eltérő lehet. Napjainkra jó minőségű antik tálak nagyon nehezen fellelhetőek, rendkívül drágák és gyűjtőértékük van. A tibeti hangtál néven elterjedt tálak a buddhizmushoz és a védikus hagyományokhoz köthetőek, 12-féle fém ötvözetéből készülnek.

A tálak megszólaltatása különféle ütőkkel történik. A filcfejű ütőkkel megütjük, míg a bőrrel bevont ütőkkel a tál oldalát dörzsölve szólaltatjuk meg a tálakat. A hangzás ütőtől és a megszólaltatás módjától függően eltérő lehet. Míg a filcütőkkel megütve egy kiáradó, felhangokban gazdag megszólalást érünk el, addig a dörzsöléssel kevesebb felhang szólal meg és egy befelé áramló, húzó érzet formájában jelennek meg a rezgések. A tálakat minél kisebb, illetve keményebb fejű ütővel ütjük meg, annál magasabb hangok csalogathatók elő belőlük. A megszólaló alaphangok kiegészülnek alsó és felső felhangokkal, együtt hozva létre egy sajátos hangzást és rezgésteret.

A tálak elkészítésének módja nagyon sokáig szájhagyomány útján, mestertől tanítványig került átadásra. A hangtálak eredetét még a buddhizmust megelőző időkhöz vezetik vissza. A kutatások szerint a tibeti bőn sámánizmus szertartásaiból kerültek át a hangtálak a buddhista hagyományokba. Idővel, ahogy a szakrális rituálék változtak, a tálak elvesztették eredeti szerepüket és ezzel a hangtálak készítésénék szigorúan őrzött receptje is a feledés homályába merült. Az ősi keleti elképzelés szerint a világ hangokból született és mi magunk is hangokból állunk. E szemlélet alapján Indiában, a védikus hagyományokra építkezve már 5000 évvel ezelőtt is alkalmazták a hangokat terápiás céllal. 

A hangmasszázs azon az ősi ismereten alapszik, hogy saját, egyedi harmonikus rezgésünkből tartósan, vagy erőteljesen kibillenve testi és lelki betegségek alakulhatnak ki. Ez a kibillenés helyrehozható a harmonikus rezgések alkalmazásával.

Amikor az ember összhangban él önmagával és a környezetével, szabadon és kreatívan képes élni az életét. A nagyvárosi élettel járó túl sok inger, a felgyorsult élet- és munkatempó azonban hamar kibillenéshez vezet, amely állandósuló stresszállapotot hoz létre szervezetünkben. Negatív stresszállapotban testünk nem képes megfelelő hatékonysággal gyógyítani önmagát.

Peter Hess német fizikus kutatásai és felfedezése

Peter Hess 1941-ben született. Mérnök és fizikus diplomája mellett radiesztéziát is tanult, több kutatást végzett Wales és Nepál területén, azokat a helyeket vizsgálva, amelyek erőteljes energiájú helyeknek tartottak. Kutatásaival egy időben, Prof. Dr. Gert Wegner német származású zenekutató a tradicionális keleti zene hatását kutatta és ehhez a tudományos munkához hívta meg Peter Hess-t. Együtt szerették volna kideríteni, hogy a keleti hangok világa milyen hatással van az emberi testre és tudatra. Peter Hess vizsgálataival megállapította, hogy az emberi szervezetre az ősi tibeti hangtálak és a kínai tam-tam gong van legerőteljesebb hatással. Ezt felismerve 1984-től kifejezetten a hangtálak kutatásával foglalkozott. Felismerte, hogy nyugati kultúránk hiányt szenved a megnyugtató, egyensúlyt teremtő harmonikus hatásokból, a negatív stressz egyre jobban elhatalmasodik, de a hangtálakkal az egyensúly újra megteremthető. Kutatásai egyre többeket meggyőztek. Sok éve már kutatócsoportban dolgozik és adja át tudását a Peter Hess Akadémia keretein belül.

A Peter Hess-féle hangmasszázs
jellegzetes szemlélete és alapelve

A hangmasszás több ponton eltér a megszokott fizoioterápiás módszerek és a nyugati orvoslás megközelítésétől. A legfontosabb különbség, hogy  a fókuszba nem a problémás területet helyezzük, hanem mindazt, ami jól működik, tehát az egészséget erősítjük. A kezelés súlypontja a problémás területtől távolabb helyeződik, ezzel segítve a folyamatot, ahogy az egészséges sejtek és területek adják át a harmonikus rezgést a környező sejtenek és területeknek. Ez a különbség, ami a megszokott, problémára fókuszált szemlélettől eltér azért fontos, mert Peter Hess megfigyelése szerint a gondolat megszilárdítja a problémát, felerősíti a fájdalmat. Ez a kibillent érzelmi állapotokra és a testi problémákra egyaránt jellemző. A fájdalom hatékonyan csökkenthető a hangok segítségével a figyelem elterelésével a problémás területektől.  

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó

Share This