10 ok, amiért érdemes elkezdeni dobolni

Dr. Christiane Northrup amerikai szülész, nőgyógyász szakorvos, nemzetközileg elismert író és előadó írása

2020. Jan. 23.

Fordította: Góra Edina

Nemrég láttam egy videót a közösségi médiában, amelyben egy szoba tele volt nőkkel, akik egy vezetett dobórán doboltak és mozogtak a ritmusra. Az első gondolatom az volt, hogy “Milyen szórakoztató! Én is akarok ilyet!” Úgy értem, ki ne akarná úgy érezni magát, mint egy rocksztár? Néhány éve működnek kardio-dobos órák, mint például a Drums Alive és a Pound. Az ilyen típusú órák előnye sokkal nagyobb, mint egy szokványos aerobic órának. Először is, mindenki mosolyog és nagyon jól érzi magát. Nem lepett meg, hogy a nők körében különösen népszerű ez a trend, mivel a dobok szinkronba  hoznak az Ősanyával. tény, hogy az ősi kultúrákban a szakrális dobolást nők végezték.

A képre kattintva elérheted az eredeti angol nyelvű cikket.

A dobokat minden kultúrában használták különböző célokkal a vallási és egyéb ceremóniáktól kezdve a sporteseményekig, valamint kommunikációs és jelzéssel kapcsolatos célokra. A sámánok a dobolást egy megváltozott tudatállapot (transz) elérésére használják, hogy kapcsolatba léphessenek a szellemi dimenzióval. Az ősi idők óta a dobolást terápiás céllal is használják.

Agyad és a dobok

A dobolás nagyszerű edzés az agyad számára és valójában okosabbá tehet téged, mert amikor dobolsz, hozzáférsz az egész agyadhoz. A kutatások azt mutatják, hogy ritmikus energia fizikai továbbítása képes szinkronizálni a jobb és bal agyféltekét. Amikor a logikus bal agyféltekéd és az intuitív jobb agyféltekéd együtt pulzál, a belső irányítórendszered – vagyis az intuíció – felerősödik. A dobolás rendszeres hallgatása ugyanolyan hatással lehet az agyra, mint maga a dobolás. A dob hangjai új neuronkapcsolatokat hoznak létre az agy egész területén. Minél több kapcsolat létesül, annál jobban beépülnek a tapasztalatok. Mindez a tudatosság mélyebb megéléséhez vezet.

Úgy tűnik a dobolás szinkronizálja az agy alsó (nem-verbális) részét a frontális kéreggel (ami a nyelvi készségekért és ok-okozati összefüggések felismeréséért felel). Ez az integráció az éleslátásért és a magabiztosság érzéséért felel. Ezen okoknál fogva a terápiás dobolás erőteljes eszköz lehet az agy tréningezésében azoknál, akik valamilyen szintű sérülése vagy fogyatékossága van, mint például a figyelemzavar, az agyvérzés után van, vagy olyan neurológiai betegsége van, mint a Parkinson-kór.

Végül, de nem utolsó sorban, a dobolás képes előhozni egy természetes módosult tudatállapotot az alfa agyhullámok fokozásával. Amikor az agy átvált béta tartományból (ami a koncentrációért felel) alfa tartományba, nyugodtnak és relaxáltnak érzed magad. Az alfa hullámok tehát képesek előhívni az a jóllét állapotát és egyfajta eufóriát, amely segíthet az olyan  mentális betegségtől szenvedő embereknek, mint például a depresszió és a szorongás. Ugyanez az alfa-tevékenység kapcsolódik a meditációhoz és a tudatosság más formáihoz.

A dobolás képes pozitív hatással lenni az egészségedre. Segíthet sokféle állapotban, a stressztől, kimerültségtől és szorongástól a magas vérnyomás, az asztma, a krónikus fájdalmak, az arthritis, a mentális betegségek, a függőségek és a daganatos megbetegedések esetén is.

 

Itt van 10 jó ok, amiért jó lehet
számodra is a dobolás:

1.

Boldogabbá tesz. Ha részt veszel egy dobkörön, vagy egy intenzív doboláson, megtapasztalod, hogyan képes téged boldogabbá tenni mindez. A dobolás endorfint és enkefalint szabadít fel a szervezetben, valamint a dobolás hatására az agyban megjelenő alfa-hullámok kapcsolatban állnak az általános jóllét és az eufória érzeteivel.

 

2.

Mély relaxált állapotot hoz létre. Egy tanulmány szerint a dobkörön résztvevők  vérmintájából megállapították, hogy 1 óra dobolás után jelentősen csökken a szervezet stresszhormon szintje.

 

3.

Segít a krónikus fájdalom leküzdésében. A dobolás képes elterelni a figyelmet a fájdalomról, miközben endorfin és endogén opiátok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek természetes fájdalomcsillapítóként hatnak.

 

4.

Felpörgeti az immunrendszeredet.  A tanulmányok megállapították, hogy a dobkörön való részvétel erősíti az immunrendszert. Dr. Barry Bittman neurológus – aki egyben elnöke a Yamaha Zene és Wellness Intézetnek – kutatása szerint a közösségi dobolás növeli a természetes T-sejtek (T-limfociták) számát, amelyek segítenek a rák, valamint különféle vírusok elleni küzdelemben, beleértve az AIDS-et is.

 

 

Fotó: A cikk eredeti képanyaga

5.

Megteremti az összetartozás érzését. A dobkörök és a közösségi dobolások alkalmai lehetőséget teremtenek a „szinkronicitásra”. Kapcsolatba kerülsz saját lelkeddel egy mélyebb szinten, miközben kapcsolatba kerülsz a többi hasonlóan gondolkodó emberrel is.

6.

Összehangolja a testet és a tudatot a természetes külvilággal. A görög nyelvben a ritmus szó egyben áramlást is jelent. A dobolás által belekerülsz az élet ritmusának áramlásába, egyszerűen csak érezve az ütemet.

7.

Egy olyan utat kínál, amely által elérhető egy magasabb erő. A sámánok gyakran használnak dobot azzal a szándékkal, hogy összehangolják a tudatot, a testet és a szellemet. Az egész testre fókuszálva, a dobolás által összhangba kerül a gyógyulás fizikai és szellemi síkon egyaránt, így elérhetővé válik egy kapcsolat a szellemi erőkkel.

8.

Csökkenti a negatív érzéseket. A dobolás képes az önkifejezés módjaként is szolgálni. Szó szerint ki tudod magadból dobolni a negatív érzéseket, amelyek energiablokkok formájában öltenek formát. A dobolás terápiás céllal is használható, mert segít megtanulni bánni a nehézéséget okozó érzésekkel.

9.

A jelen pillanatba hoz. Amikor dobolsz, a tudatod az élet áramlása felé mozdul el. Amikor áramlásba kerülsz az élet ritmusával, nem tudsz a múltad és a jövőddel kapcsolatos aggodalmaid fogságában maradni.

10.

Hozzájárul az egyéni átalakuláshoz. A dobolás hajtóerőt jelent a kreatív önkifejezéshez. Amikor közösségben dobolsz, nem csak te jutsz el az önkifejezésig, de visszajelzést is kapsz a többi résztvevőtől. Ez egyenrangú élmény egy beszélgetős terápiával! A dobkör eszközt jelent a belső én feltárásához és kiterjeszti a tudatosságod, mialatt aktív részese vagy a közösségnek.

Néhány gondolat előzetesen a doktornő írásához, az eddigi saját dobkörös tapasztalatok alapján…

 

A közösségi dobolás már egyetlen részvétel esetén is élmény. Azonban a látványos eredmények eléréséhez rendszeres részvétel szükséges. Dobolni felszabadító öröm és gyakran eufórikus élmény, de mindezt nem érdemes az első alkalommal elvárni sem magadtól, sem a dobkörtől. Bármennyire elfogadó és barátságos egy új közösség, eleinte belekerülve mégiscsak egy idegen közeg számodra. A ritmus érzékelése ösztönös és velünk született készség, de az első alkalmakon nem olyan egyszerű egy addig még talán nem is használt eszközzel a kezünkben kibontani e készségünket és felszabadulttá válni. Érdemes időt adni minderre és akkor valóban jönni fognak a látványos és felszabadító változások.

A dobolás és a dobkör természetesen nem helyettesíti az orvosi vagy egyéb terápiás munkát, de hatékonyan kiegészítheti azokat. És problémáktól függetlenül is örömteli közösségi és egyben személyes belső élmény.

Zárszó: Góra Edina

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó

Share This